Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, Merkez Bankası'nın TL zorunlu karşılıkların altın olarak tesisini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltmesinin ekonomiye fayda sağlayacağını belirterek, ''Bu oran daha da artmalı... Yastık altındaki 5 bin ton altının yüzde 10'unu dahi ekonomiye kazandırabilirsek bu 25 milyar dolarlık kaynak demek'' dedi.

İAR Başkanı Halaç, Türkiye'de yastık altında yaklaşık 5 bin ton altın bulunduğunun tahmin edildiğini ve bunun ekonomik değerinin 250 ila 260 milyar doları bulduğunu söyledi.

Türkiye'de küçük yatırımcıların altın başta olmak üzere birikimlerini evlerinde muhafaza etme alışkanlığının devam ettiğini belirten Halaç, ''yastık altı'' olarak tabir edilen bu birikimlerin ekonomiye kazandırılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Merkez Bankası'nın TL zorunlu karşılıklarının altın cinsinden de tutulabileceği yönündeki kararının yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için milat olduğunu ifade eden Özcan Halaç, şunları kaydetti:

''2011 sonu itibariyle TL zorunlu karşılıkların en fazla yüzde 10'u kadarının altın cinsinden tutulabileceğini kararıyla bankalar, karşılık olarak maliyeti düşük altını tutup, dolar ve TL'yi çekti. Bu da bankaların altına ilgisini arttırdı. Kuveyt Türk, Bank Asya, Deniz Bank ve İş Bankası ile yaptığımız çalışmalarla yastık altındaki önemli miktardaki altını ekonomiye kazandırdık. Bu sistemle yatırımcı altın birikimini yastık altında değilde bankada tutuyor. Bu sayede altınları hem daha güvende oluyor hem de altının vadesine göre banka tarafından altın ekleniyor. Mesela, yatırdığınız 100 gram altın vadesine göre 102 gram oluyor. Aradan geçen zamanda altın yükselmişse yatırımcı oradan da kazanılıyor.''



-''Piyasaya yaklaşık 2,8 milyar lira girecek''

Halaç, Merkez Bankası'nın birkaç gün önce yüzde 25 olan TL zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilmesine ilişkin üst sınırı yüzde 30'a yükseltme kararını çok doğru bulduklarını dile getirerek, şunları söyledi:

''Bu oran daha da artmalı. Oran daha da artarsa bankalar altına daha çok ilgi gösterecek. Bu kapsamda bankaların açacağı yeni hesaplar, yatırımcıların altın tasarruflarını bankaya yatırmasını daha cazip hale getirecek. Bu sayede yastık altındaki 5 bin ton altının yüzde 10'unu dahi ekonomiye kazandırabilirsek bu 25 milyar dolarlık kaynak demek.

Yapılan 5 puanlık artışın bile kısa sürede ekonomiye önemli miktarda nakit girişini sağlayacağını belirten Halaç, ''TL zorunlu karşılıkların altın olarak tesisinin yüzde 25'ten yüzde 30 çıkartılmasıyla piyasaya yaklaşık 2,8 milyar lira girecek. Merkez Bankası cesur ve stratejik politikalar izliyor. Bu uygulamanın hem Merkez Bankası'na, hem bankalara hem de vatandaşa faydası var'' diye konuştu.



-''Altın fiyatları ABD ve İran'a bağlı''

Altın fiyatlarının emtia fiyatların bağlı olarak yükselip düştüğünü, petrol fiyatlarının da bunlardan birisi olduğunu dile getiren Halaç, ileri ki dönemde ABD'deki başkanlık seçimleri, Avrupa'daki borç krizi ve İran'a askeri müdahale gibi konulardaki gelişmelerin altının seyrini etkileyebileceğini söyledi.

Dünyada emtia fiyatlarının gelecek yıllarda yükselmeye devam edeceğini düşündüğünü ifade eden Halaç, son 10 yılda en çok kazandıran yatırım araçları arasında başı çeken altının da bundan etkilenmeme ihtimalinin bulunmadığını dile getirdi.

 

AA