Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Açık Para Piyasası Komitesi'nin (FOMC) Ağustos ayı toplantı tutanakları, ABD Merkez Bankası yetkililerinin çoğunun, ekonominin sürdürülebilir bir düzeye çıkarılamaması hâlinde parasal genişlemeye hız vermeye hazırlandığına işaret etti.

Fed'in 31 Temmuz-1 Ağustos toplantısının tutanaklarına göre, "Birçok Fed yetkilisi, gelen verilerin ciddi ve sürdürülebilir bir güçlenmeye işaret etmemesi hâlinde daha fazla parasal genişlemenin 'yakın zamanda' gerekeceği" görüşünü paylaşıyor.

Öte yandan ABD Merkez Bankası yönetiminin parasal genişleme konusundaki ilk açık sinyaline rağmen, veriler karışık mesajlar gönderiyor.

Yatırımcıların, Fed'in parasal genişlemeye gideceği beklentisi Amerikan hisse ve tahvillerini destekliyor. Fed Başkanı Ben Bernanke 31 Ağustos'ta, 2010 yılında Fed'in ikinci parasal genişlemesinin sinyalini verdiği Wyoming'deki Jackson Hole toplantısında görüşlerini dile getirme ve daha net mesajlar verme imkanını bulacak. ABD Merkez Bankası yetkilileri 12-13 Eylül'de bir araya gelecek.

Fed'in parasal genişlemeye yaklaştığını belirten Wells Fargo Securities LLC'nin başekonomisti john Silvia, QE3'ün Ekim'de açıklanabileceğini öngördü.

Tutanaklara göre Fed yetkilileri, yeni bir büyük ölçekli tahvil alım programının, ekonomik toparlanmaya "ekstra destek" sağlayabileceğini söyledi.

Para politikası yetkilileri son toplantılarında büyümeyi desteklemek ve Şubat 2009'dan bu yana yüzde 8'in üzerinde takılmış olan işsizlik oranını aşağı çekmek için gerekirse harekete geçeceklerini belirtmişti.