Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman Parlamentosu'nun kıdemli siyasetçilerinden gelen sinyallerin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel de Yunanistan'ın kurtarma paketinin şartlarından bazı tavizlerin verilmesi ihtimaline kapıyı açtı. Merkel, Yunanistan'ın kurtarma paketinin şartlarını yerine getirmesi için daha fazla süre talebini görüşmeye sıcak baktığını söyledi.

Yunanistan'ın kemer sıkma programının süresinin uzatılmasına ilişkin kamuya bir açıklama yapmayı reddeden Merkel, konuyu 24 Ağustos'ta Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile Berlin'de görüşme fırsatı bulacağını belirtti.

Liderlerin Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu'ndan oluşan Troyka Heyeti'nin raporunu beklemesi gerektiğini bir kez daha tekrarlayan Merkeş, "Cuma günü bir çözüm bulmayacağız" dedi ve karar almak için Troyka raporunu bekleyeceklerini belirtti.

Merkel'in açıklamaları, Yunanistan basınının Almanya'nın borç krizindeki tutumuna "Nazi dönemi" benzetmesi yapması ve Alman gazetesi Bild'in Yunanistan'ın eurodan atılması çağrısında bulunmasının ardından Almanya ve Yunanistan arasında gerilen ipleri bir miktar gevşetebilir. Alman yetkililer son günlerde Samaras'ın kurtarma paketince belirlenen hedefleri tutturma isteğini ortaya koyması hâlinde bazı tavizlerin olası olduğunu ifade etti.

Yunanistan'ın 10 yıllık tahvilleri dün değerlendi ve faizler 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. Borç krizindeki ülkenin 10 yıllık tahvil faizleri 38 baz puan düşüşle yüzde 23.81'e indi ve 10 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizleri ise yüzde 1.46'da seyrediyor.