Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in öncü imalat PMI verisinin daralma sinyali vermesinin ardından ABD ve Çin'in parasal gevşemeye gideceği spekülasyonlarıyla Çin Borsası kazanç sağladı.

Fed'in son toplantı tutanaklarının, yetkililerinin çoğunun parasal genişlemeye sıcak baktığını göstermesi ve Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan'ın politika faizi ve munzam karşılık oranları düzenlemelerinin olası olduğunu söylemesinin ardından Çin'in en büyük altın ve bakıt üreticileri zijin Mining Group Co. ve Jiangxi Copper Co., metal üreticileri arasındaki ralliye öncülük etti.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ABD'den Çin'e merkez bankalarına para politikalarını daha fazla gevşetme çağrısında bulundu.

Fed'in parasal genişleme sinyallerinin bugün hisseleri desteklediğini belirten Şanghay'daki Central China Securities Holdings Co.'nun stratejistlerinden Zhang Gang, yatırımcıların, ABD'nin önceki parasal genişleme programlarında olduğu gibi bu kez de bu hamlelerin küresel ekonomiyi desteklemesini umduğunu, Zhou'nun açıklamalarının da parasal gevşemeye dair iyimserliği artırdığını söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 kazançla 2,114.08 puana çıktı. Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 3 hisse değer kazandı. CSI 300 Endeksi yüzde 0.4 artarak 2,304.38 puana ulaşırken, Hang Seng China Enterprises Endeksi de yüzde 1.5 yükseldi. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 0.4 yukarıda kapandı.