Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki perakende şirketlerinin hisselerindeki düşüşün dünyanın en büyük iki ekonomisinin, büyümeyi desteklemek üzere para politikalarını daha fazla esneteceği spekülasyonunu gölgelemesi üzerine Avrupa Borsalarının kazancı azaldı. ABD Endeks Vadelileri büyük bir değişiklik kaydetmezken, Asya borsaları da tırmandı.

Royal Ahold NV, şirketin beklentinin altında kazanç açıklaması üzerine yüzde 2.5 değer kaybetti. Maden şirketi Anglo American Plc, şirketin Şili'deki bakır madenindeki anlaşmazlığı gidermek üzere olduğunu söylemesinin ardından yüzde 0.9 değerlendi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 kazançla 269.42 puandan işlem gördü. Daha erken saatlerde yüzde 0.6 artış kaydetmiş olan endeks, 4 Haziran'da kaydettiği bu yılın en düşüğünden yüzde 15 sıçradı. Eylül teslimatlı Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yzüde 0.1, MSCI Asya Pasifik Endeksi ise yüzde 0.9 yukarıda seyrediyor.

En büyük ekonomilerin merkez bankalarının esnek politikalarını sürdürmesi ya da önümüzdeki aylarda daha da genişlemeye gitmesini beklediklerini söyleyen Londra'daki Citigroup Inc.'in başekonomisti Willem Buiter, büyümenin hayal kırıklığına uğratması ya da piyasaların yeniden sinyal vermesi hâlinde politika yapıcıların harekete geçeceğini belirtti.

Fed Açık Para Piyasası Komitesi'nin (FOMC) Ağustos ayı toplantı tutanakları, ABD Merkez Bankası yetkililerinin çoğunun, ekonominin sürdürülebilir bir düzeye çıkarılamaması hâlinde parasal genişlemeye hız vermeye hazırlandığını gösterdi.

Çin HSBC imalat endeksi Ağustos'ta 49.3'ten 47.8 puana gerileyerek imalat sanayînin Ağustos'ta daha hızlı daralabileceğine işaret etti.