Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kore Merkez Bankası'nın faiz kararının öncesinde açıklanan enflasyon verisine göre, Güney Kore'de tüketici fiyatları Ağustos'ta 12 yılın en düşük hızında seyretti.

Güney Kore'nin resmi istatistik kurumunun verileri, ülkedeki tüketici fiyatlarının Ağustos'ta yıllık bazda  yüzde 1.2, aylık bazda ise yüzde 0.4hızlandığına işaret etti. Enflasyon Temmuz'da yüzde 1.5 hızlanmıştı. Bloomberg anketine katılan 12 ekonomistin medyan tahmini enflasyonun yüzde 1.4 olarak gerçekleşeceği yönündeydi. Yakıt ve tarım ürünlerinden arındırılmış çekirdek tüketici fiyatları Auğustos'ta yüzde 1.3 hızlandı.

Avrupa'daki borç krizi ve kemer sıkma önlemleri Asya genelinde güveni etkileyerek, imalat, ihracat ve büyümeyi zayıflatıyor. Güney Kore Merkez Bankası Temmuz'daki sürpriz faiz indiriminin ardından geçtiğimiz ay politika faizini sabit bırakmıştı. Ancak düşük hızlı enflasyon, merkez bankasının faiz indirimi konusunda elini güçlendiriyor.

Eugene Investment&Securities Co.'nun Seul'daki ekonomistlerinden Lee Min Koo , Eylül'de büyümeyi desteklemek üzere bir faiz indiriminin gelebileceğini söyledi.

Güney Kore Merkez Bankası 13 Temmuz'da ülkenin 2012 büyüme tahminini yüzde 3.5'ten yüzde 3'e düşürdü. Shinhan Investment Corp.'un ekonomistlerinden Lee Sung Kwon, Asya'nın en büyük dördüncü ekonomisinde büyüme tahmininin Ekim'de bir indirim daha görebileceğini düşünüyor.