Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia grubu, politika yapıcıların ekonomileri kurtarmak için harekete geçececeği spekülasyonuna dayanarak, Ağustos ayında da hisse sendi, tahvil ve dolardan daha iyi kazandırdı. İkinci ayı da diğer yatırım araçlarına göre daha iyi performansla geçen emtia grubu, bir yılı aşkın sürenin en uzun süreli aylık çıkış dönemini yaşadı.

24 emtiayı içine alan Standard & Poor’s GSCI Endeksi Ağustos ayında, gümüş, kakao ve ısınma yakıtının öncülüğünde yüzde 6.4 yükseldi. Hisse senetleri göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 1.9 yükselişle, çıkışını üçüncü aya taşırken, altı önemli para birimi karşısında doların seyrini gösteren Dolar Endeksi yüzde 1.7 geriledi. Tüm çeşit tahviller, Bank of America Merrill Lynch Global Broad Market Endeksi'ne göre, Avrupa'nın en borçlu ülkelerinin tahvillerinin öncülüğünde, ortalama yüzde 0.2'lik getiri sağladı.

Daha riskli varlıklardaki yükselişler, yatırımcıların, politika yapıcıların ekonomik büyümeyi destekleme yönünde adım atacağı beklentisini taşıdığını gösteriyor. Fed ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) halihazırda borçlanma maliyetlerini rekor düşük seviyelerde tutuyor ve iki düzineyi aşkın merkez bankası bu yıl faiz indirimine gitti. Çin ekonomisi altı çeyrek üst üste daraldı ve 17 ülkeli Euro Bölgesi daralıyor ve ABD'de Tüketici Güveni Ağustos ayında don 10 ayın en hızlı düşüşünü gösterdi.

Londra'da Merrill Lynch Wealth Management'ın Avrupa, Orta Doğu ve Afrika 'dan sorumlu şef yatırım yöneticisi Bill O’Neill, "Piyasa açık bir şekilde umutlu bir görüşe sahip" dedi ve "Dolar zayıflamakta ve bu hareket, emtia grubunda görülen yükseişin bir nedeni. Bunun bir kısmı gevşeyen beklentilerden ve Fed'in eylül başında agresif harekete geçeceği görüşünden kaynaklanıyor" şeklinde görüş bildirdi.