Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin'de ağustos ayı imalatının beklenmedik şekilde gerilemesinin ardından petrol talebin düşeceği endişesi ile iki haftanın yükseğinden geriliyor. Isaac Kasırgası'nın geçmesinin ardından Meksika Körfezi'nde ham petrol üretimi normale döndü.

Patrol vadelileri ekim ayından beri en iyi aylık kazancını elde etmesinin ardından yüzde 0.5 kadar artış gösterdi. Çin'den yapılan resmi açıklamaya göre Satınalama Yöneticileri Endeksi (PMI) ağustos ayında dokuz ayda ilk kez geriledi. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıklamasına göreyse endeks mart 2009'dan beri en hızlı gerilemeyi gösterdi. Çin, dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi konumunda bulunuyor. ABD Güvenlik ve Çevresel Uygulamalar Bürosu'na göre geçtiğimiz hafta yüzde 95'lik petrol üretiminin günlük yüzde 72'ye yakını durdu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki ekim vadeli petrolün varili 46 sent kadar eriyerek 96.01 dolar oldu ve Singapur'da yerel saatle 14.46'da 96.20 dolardan işlem gördü. Petrolün kontratı 31 ağustos tarihinde yüzde 2 artışla 22 ağustos tarihinden beri en yüksek seviye olan 96.47 dolara çıktı. Fiyatlar ağustos ayında yüzde 9.6 tırmanırken bu yıl ise yüzde 2.7 aşağıda seyrediyor.

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'nda işlem gören ekim teslimli brent petrolün varili ise 37 sent kayıpla 114.20 dolara geriledi. Fiyatlar bu yıl yüzde 9.2 arttı. Avrupalı kontratın Batı teksas'ın kontratına farkı 31 ağustos tarihindeki 18.10 dolardan 18 dolara daraldı.