Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Çin'de imalat sanayindeki beklenmedik düşüşün hükümetin ekonomiyi desteklemek için ilave adımlara atacağı beklentilerini güçlendirmesi sonrası yükselişini ikinci güne taşıdı. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri ise fazla değişmedi.

Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd., bakır fiyatlarındaki artışın desteği ile yüzde 1.8 değer kazandı. Davide Campari-Milano SpA, Jameikalı Appleton marka rom üreticisi Lascelles deMercado & Co.'yu satınalma konusunda anlaşmaya varmasının ardından yüzde 5.8 yükseldi. Alman hastane işletmecisi Rhoen-Klinikum AG, rakibi Fresenius SE'nin şirketi satınalma teklifini revize etmeyi kabul etmemesi sonrası yüzde 21 değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0.4 yükselerek, Londra saati ile 09:48'de 267.15 puana çıktı. Gösterge endeks, merkez bankalarının ekonomiyi desteklemek için QE olarak da adlandırılan parasal genişlemeye gideceği spekülasyonunun desteği ile, 4 Haziran'da gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 14 yükseldi.

Sydney'de Kapstream Capital'in kurucularından ve idari direktörü Nick Maroutsos, "ABD'nin QE3'ü gidip gitmeyece, Avrupa Merkez Bankası'nın ve Çin'in ne yapacağını görmeyi kaygıyla bekliyoruz" dedi ve "Hem para hem de maliye politikaları anlamında, şimdi artık teşvik zamanı" değerlendirmesinde bulundu.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı bugün yüzde 0.1'in altında bir düşüş gösterirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi de benzer bir hareket gösterdi. ABD piyasaları bugün tatil nedeniyle kapalı.