Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, borçlanma maliyetlerini düşürmek için İspanya ve İtaltya üzerinde yardım isteyip istememe konusunda karar vermeleri yönünde baskıların artması ile birlikte, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) tahvil alım planlarına çok fazla güvenildiği uyarısında bulundu.

Schaeuble, bugün Deutschlandfunk radyosuna yaptığı değerlendirmede, AMB Başkanı Mario Draghi'nin 6 eylül'de her ne duyuru yapacaksa, bunun bankanın yetkileri dahilinde olması gerektiğini kaydetti. Schaeuble, AMB'nin devletlerin bütçelerini finanse etmesini kabul etmeyeceklerini sözlerine ekledi.

Schaeuble, "Yanlış beklentiler yaratmamak için çok dikkatli olmak zorundayız" dedi ve "Çok açık olmak gerek; devlet borcu para politikası yoluyla finanse edilemez. Bu nedenle, AMB'nin yetkisi dışında bir karar, bunun çok yanlış olduğunu düşünüyoruz, alamayız" şeklinde konuştu.

Avrupalı liderler, gelecek haftaki AMB'nin planlarının detaylarını ve üç yıl önce Yunanistan'da başlayan krizle mücadele için gereken kurtarma fonları hakkında Alman yüksek mahkemesinin kararını bekliyor. Krizin yayılma riskinin merkezinde ülkelerin durumu, İspanya hükümetinin geçen hafta, yılın ilk yarısında zarar açıklayan ülkenin üçüncü büyük bankası Bankia'ya acil fon enjekte edeceğini kaydetmesi ile daha somut hale geldi.