Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Benim tahminim yüzde 6 civarında bir enflasyonla Türkiye bu yılı kapatacaktır'' dedi.

Bakan Çağlayan, Kosova Sanayi ve Ticaret Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mimoza Kusari-Lila ile görüştü. Görüşmenin ardından soruları yanıtlayan Çağlayan, bir soru üzerine Ağustos ayına ilişkin enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Çağlayan, yıl sonu enflasyonunda orta vadeli program hedefinin yüzde 5,2 olduğunu hatırlatarak, ''Orta vadeli program hedefini yakalayamayacak olsak dahi, orta vadeli program hedefine yakın bir seviyede olacağımızı bilhassa ifade etmek istiyorum. Benim tahminim yüzde 6 civarında bir enflasyonla Türkiye bu yılı kapatacaktır'' diye konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kayıt dışılığın önlenmesi ve vergi sisteminde yapılacak düzenlemelerle ilgili açıklamalarını da değerlendiren Çağlayan, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda bir araya geleceklerini, Şimşek tarafından hazırlanan önerileri beraber masaya yatıracaklarını, bu çalışmaların bir reform olacağı kanaatini taşıdığını söyledi.

Çağlayan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları hakkında da şunları söyledi.

''Büyümeyi daraltıcı etkilerin ve politikaların yumuşatılması gerekiyor. Sürekli ayağı frende olan bir aracın yol alması mümkün değildir. Sürekli ayağınızı frene basarak sadece fren balatalarını bitirirsiniz ve fren diskine zarar vermeye başlarsınız. Ben bir makine mühendisi olarak bir sanayici olarak otomotiv sektörünü de yakın bilen biri olarak bunu ifade ediyorum. Evet gerektiğinde frene basacaksınız ama gaza da basmak zorundasınız. İstanbul trafiği çok yoğun bir ildir. Sürekli dur-kalk olduğu için İstanbul'daki fren balatası Ankara'daki fren balatasından çok çabuk eskir. Sürekli balata değiştirmek zorunda kalırlar. Çok fazla ayağınız frende kaldığı zaman balatalar koku da yapar. Şu anda fren balatalarından koku da gelmeye başlıyor. Tedbiri elden bırakmayacağız, ancak Türkiye ekonomisinin büyümeye ihtiyacı var. Merkez Bankası kendi açısından ekonomiye kısa vadeli ve talep yönlü olarak bakıyor. Biz Ekonomi Bakanlığı olarak ise orta, uzun vadeli ve arz yönlü değerlendiriyoruz. Bu açıdan verilecek olan mesajlar son derece önemlidir. Türkiye mutlaka yüzde 4'ün üzerinde büyüme performansını her zaman gerçekleştirmek zorundadır. Tedbir olsun ama yolumuza da devam edelim. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun belirlediği politikalar son derece önemli. Faiz koridorunun daraltılması son derece önemli bir mesajdır. İki ay önce söylemeye başlamış olduğum bu konuda Merkez Bankası Başkanımız en son yapmış olduğu açıklamada bunun gündemlerinde olduğunu söyledi. İnşallah dereye su gelene kadar kurbağanın gözü çıkmaz.''

-İlk 8 ayda 100 milyar dolarlık ihracat-

Bakan Çağlayan, bir soru üzerine Ağustos ayındaki ihracatı ve ihracatın ithalatı karşılama oranını da değerlendirdi.

Ağustos ayı ihracatının kesin rakamlarının Türkiye İstatistik Kurumu'nun ay sonunda yapacağı açıklama ile netleşeceğini belirten Çağlayan, Avrupa Birliği'nin ihracattaki payının düşmeye devam ettiğini, Orta Doğu'daki gelişmelerin Türkiye ihracatı üzerindeki olumsuz etkisinin sürdüğünü söyledi.

Çağlayan, tüm bu sıkıntılara rağmen TÜİK verilerine göre Türkiye'nin ilk 7 ayındaki ihracatını geçen yıl aynı döneme göre yüzde 10 artırma başarısı gösterdiğine dikkati çekti.

Türkiye'nin, ilk 7 aylık TÜİK verisi ve Ağustos ayı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, yaklaşık 98 milyar dolara yakın ihracat rakamına eriştiğini belirten Çağlayan, ''Bu ay sonu itibariyle TÜİK verileri açıklandığında ilk 8 ayda 100 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştirmiş olacaktır'' dedi.

Çağlayan, ihracatın ithalatın karşılama oranını da değerlendirerek, TİM rakamlarına göre, bu oranın yüzde 62 seviyesinde olduğunu ve bu rakamın orta vadeli program hedefinin üstünde olduğunu bildirdi.

Orta Vadeli program hedefinin 148,5 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Çağlayan, ''Ağustos sonu itibariyle ihracat rakamları 100 milyar dolar olduğu zaman hedefte 4 aylık süreçte sadece 48,5 milyar dolar kalacak. Eğer çok enteresan şeyler yaşanmazsa, yılın son çeyreğinde ihracatımızı tüm geçmiş yıllarda olduğu gibi yıl içindeki ihracat rakamlarının üzerine çıkmasıyla beraber biz orta vadeli program hedefini yani 148,5 milyar doları aşma ümidimizi hiç kaybetmedik'' diye konuştu.

Çağlayan, ihracatın ithalatı karşılama oranını 2023 stratejisinde en az yüzde 80 olarak hedeflediklerini hatırlatarak, bu açıdan yüzde 60 seviyelerinden 80'lere çıkmak için önemli çalışmalar yapacaklarını belirtti.

Altın ihracatıyla ilgili eleştirileri de değerlendiren Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:

''Bu yapılan ihracat başarısının altında kim ne sebep arıyorsa arasın Türkiye ihracatını yapmaya devam edecek. Hiç kimseden ne emir alır, ne bu konuda talimat alır. Türkiye Cumhuriyeti dünyanın 16. büyük ekonomisidir. Dünyanın önemli bir ihracatçısıdır. Türkiye ile ilgili yorum yapanlar önce kendileri aynaya baksınlar. Bilhassa altın ihracatı ile ilgili farklı sözleri söyleyenler eğer mutlaka ahlaksız arıyorlarsa kendileri aynaya baksınlar ahlaksızın kim olduğunu kendileri görürler.''

-''Terör örgütünün son çırpınışları''-

Bakan Çağlayan, Şırnak'taki terör saldırısı ile ilgili de ''Bu eşkıyanın ve terör örgütünün son çırpınışlarıdır. Türkiye'nin büyümesi ve gelişmesinden endişe duyanların iç ve dış mihrakların birlikte yaptığı operasyonlardır. Buna rağmen Türkiye siyasi istikrarına, ekonomik istikrarına devam edecek'' diye konuştu.