Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'den Polonya'ya, ekonomik verilerin merkez bankalarının büyümeyi desteklemek için harekete geçeceği spekülasyonlarını güçlendirmesi ile birlikte yükseldi. Gösterge endeks bir haftayı aşkın sürenin en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 yükselerek, Londra saati ile 10:14'te 951.69 puana çıktı ve 23 Ağustos'tan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirmeye yöneldi. Piyasa değeri bakımından Çin'in en büyük altın üreticisi Zijin Mining Group Co. ve Rusya'nın ikinci büyük çelik üreticisi OAO Severstal, teşvik spekülasyonlarının metalleri yükseltmesinin desteği ile, son yedi günde ilk kez değer kazandı. Samsung Card Co., hisse geri alımı yapacağını duyurmasının ardından yüzde 15 yükselerek, gelişen piyasalar gösterge endeksinde en hızlı yükselen kağıt oldu.

Çin'de imalat sanayi Ağustos ayında gerileyerek son dokuz ayda ilk düşüşünü gerçekleştirirken, Güney Kore'de enflasyon son iki yılın en yavaş artışını gösterdi. Polonya Merkez Bankası Başkanı Marek Belka, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, bankanın faiz indirimi için kapasitesi olduğunu kaydetti. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, 31 Ağustos'ta yaptığı konuşmada, diğer bir tahvil alım programının mümkün olduğunun işaretini verdi.

Bangkok'da Phillip Asset Management Co. CEO'su Vattana Vongseenin, "ABD, Çin ve diğer ülkelerin daha fazla teşvik tedbirlerine gitmesi, hisse senedi piyasalarında, yatırımcıların bekleyişlerini güçlendirecek" dedi ve "Halen, uzun vadeli küresel büyüme görünümü belirsiz kalmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.