Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtialar, politika yapıcıların ekonomilerini düzeltme çabalarında olduğu söylentilerinin artmasıyla, 3. ay üst üste hisseler, tahviller ve doların üstünde seyretti.

Yirmi dört emtianın yer aldığı Standard & Poor's GSCI Total Return Endeksi, gümüş, kakao ve ısınma yakıtının öncülüğünde Ağustos ayında yüzde 6.4 yükseldi. MSCI Bütün Dünya Ülkeleri Endeksi'ndeki hisseler, ABD doları endeksinin yüzde 1.7 gerilemesinin ardından, yüzde 1.9 yükselerek üst üste 3. çıkışını kaydetti. Bank of America Merrill Lynch Global Broad Market Endeksi'ne göre, bütün tahvil çeşitleri ortalama yüzde 0.2 getiri sağladı.

Daha riskli varlıklardan sağlanan kazan, yatırımcıların, politika yapıcıların sarfettiği eforun ekonomiyi büyütmede başarılı olmasını beklediğini gösteriyor. Fed ve Avrupa Merkez Bankası borçlanma maliyetlerini şu anda rekor düşük seviyelerde tutarken, bu yıl iki düzineden fazla ülke piyasa faiz oranlarında kesintiye gitti. Çin, yavaşlamasını 6. çeyreğe taşırken, Euro Bölgesi'nde daralma devam ediyor, ABD'de Tüketici Güveni ise Ağustos ayında 10 ayın en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Merril Lynch Varlık Yöneticiliği'nin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika yatırım şefi Bill O'Neill "Piyasa zaten açıkça iyimser bir görüş benimsemiş durumda" dedi. O'Neill, "Dolar daha da zayıfladı, ve bu da emtianın yukarı çıkmasının sebeplerinden bir tanesi. Bu, biraz gevşeyen beklentiler, ve biraz da Fed'in Eylül ayında agresif bir şeyler yapabileceği görüşünden kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.