Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın iflası göz ardı edebilmek için yoğun uğraş verdiği şu günlerde, ABD şirketleri bir zamanlar düşünülmesi bile zor olan bir ihtimale hazırlık yapıyorlar; Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılmak zorunda kalabileceği.

ABD'nin New York Times gazetesinde yer alan bir makaleye göre Bank of America Merrill Lynch ve Ford gibi büyük firmalar, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılması durumunda zor duruma düşmemek için hazırlık yapıyorlar.

Bank of America Merrill Lynch, kamyonlar dolusu nakit parayı Yunan sınırının ötesine göndererek, euronun müsait olmaması durumunda müşterilerinin, yerel çalışanlara maaşlarını ödemeye devam edebilmesini mümkün kılma ihtimalini değerlendiriyor.

Bununla beraber bir diğer büyük Amerikan firması olan Ford, bilgisayar sistemlerini, yeni bir para birimine çabuk ayak uydurabilmesi için yeniden yapılandırdı.

New York Times'a göre bu tür büyük şirketlerin Yunanistan'da yaptığı hazırlıklar, son zamanlarda krizin yönetilebileceği havasını yaratmaya çalışan Avrupalı politika yapıcılarının iyimserliğiyle çelişki yaratıyor.

"Yunanistan'ın, euroyu terk etmesi çok büyük ihtimalle küresel piyasalarda çalkantı yaratacaktır" diyen gazete, bu tür bir senaryonun gerçekleşmesi durumunda İtalya ve İspanya üzerindeki baskının da artacağını belirtti.