Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz hafta piyasaların fırtına öncesi sessizlik havasıyla beklediği Fed toplantısının ne negatif ne de çok pozitif bir etkiye yol açmamasının ardından, Jackson Hole'a gitmeyi "yoğun iş temposu" nedeniyle iptal eden Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, 6 Eylül'de benzer bir konuşma yapmaya hazırlanıyor.

Bugün açıklanan Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI)'nin, Euro Bölgesi'ndeki fabrika sektörü faaliyetlerinin son 13 ayın en düşük seviyesine gerilediğini göstermesi üzerine AMB'den piyasaları rahatlatacak bir hamle beklentisi de arttı.

Bir çok analist, önümüzdeki Perşembe günü gerçekleşecek AMB toplantısında zaten rekor düşük seviyede olan faiz oranlarının daha da aşağı çekilmesini beklerken, hafta başında gelen veriler İtalya ve İspanya'daki ekonomik krizin de derinleştiğine yönelik sinyaller verdi.

İspanya'da kurtarma paketi isteyecek eyaletlerin sayısının çoğalma endişesi Avrupalı politika yapıcıları düşündürürken, 2 hafta önce yüzde 6.5'lerde seyreden İspanyol 10 yıllık tahvil faizleri, AMB toplantısı öncesi yüzde 6.9 seviyelerine kadar çıktı. 

Öte yandan, ünlü ekonomist Nouriel Roubini bugün mikroblog sitesi twitter'dan yayımladığı mesajda "İtalya'nın resesyonu daha da derinleşiyor" dedi.

Amerikan merkez bankası Fed'in gelecek hafta yapılacak toplantısından önce herhangi bir müdahalede bulunması beklenmezken, piyasalar artık gözünü dünya ekonomisinin bir diğer etkili oyuncusu olan AMB'nin Perşembe günü gerçekleştireceği toplantıya çevirdi.