Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Avrupa Birliği'nin bütçe gelirinin yüzde 45'ini oluşturan Almanya, Fransa, İngiltere ve Hollanda'daki risklere dikkat çekerek Avrupa Birliği'nin Aaa olan uzun vadeli kredi notunu negatife çekti. Kuruluş aynı zamanda AB'nin orta vadeli kredilerinin notunu da düşürdü.

Moody's'in açıklamasında "AB bütçesine yüksek ölçekli katkı yapan üye ülkelerin negatif görünümünü yansıttığı" belirtilirken, euro krizinden ötürü bu ülkelerin kredi değerinin birbirleriyle bağlantısı olduğuna dikkat çekildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Bavyera'da yaptığı konuşmasında ülkesinin Avrupa ile "birlik" olması gerektiğinin altını çizerek, Avrupa Merkez Bankası'nın kriz sahnesinin ön safhalarında yer almasına destek verdiğine işaret etti. Almanya, zayıf ekonomilerin kurtarılmasına en fazla katkı sağlayan ülke olarak öne çıkıyor.

AB'nin kredi notundaki düşüşün, üye ülkelerin kredi değerindeki bozulmadan kaynaklandığı belirtilen Moody's açıklamasında, ülkelerin AV'ye bağlılıklarındaki zayıflama ve daha tutucu bir bütçe yönetimine işaret eden AB mali politikalarının da kredi notunun düşürülmesi gerekçeleri arasında yer aldığı belirtildi.