Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy bugün Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile görüşmek üzere Berlin'e yol almaya hazırlanırken, İtalyan Başbakan Mario Monti de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmek üzere Roma'ya gidiyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin dün yetkililere finansal sıkıntıdaki ülkelerin borçlanma maliyetlerini aşağı çekmek için 3 yıllık ülke tahvillerini satın alabileceğini söylemesinin ardından Euro liderlerinin de bu konuyu görüşeceği tahmin ediliyor.

Euro Bölgesi'ndeki borçlanma maliyetlerindeki ayrışmanın etkisiyle aralarındaki tartışmalarla öne çıkan euro liderleri, Draghi'ye destek verebilir. Avrupa kurtarma fonuna en büyük katkıyı veren Almanya'nın lideri Merkel, AMB'nin borç kriziyle mücadelere aktif rol üstlenmesine destek vereceğine işaret ederek, Almanya'nın Avrupa ile birlik içinde durması gerektiğini söyledi.

Euro liderleri arasında genel kapsamlı bir anlaşma olduğunu belirten Londra'daki Credit Agricole Corporate&Investment Bank'ın Avrupa faiz stratejisi müdürü Luca Jellinek, birçok kişinin Avrup'daki para politikasının kötü durumda olduğunun farkında olduğunu ifade etti.

10 yıllık İtalyan tahvillerinin getirisi Pazartesi günü 8 baz puan düşüşle yüzde 5.77'ye gerilese de, Alman tahvillerinin getirisi ile arasındaki fark hâlen daha 439 baz puan ile yüksek seviyelerde seyrediyor. İspanya'nın 10 yıllık borçlanma maliyeti ise yüzdr 6.85 ile Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'nın kurtarmaya başvurmak zorunda kaldıkları yüzde 7 seviyesinin yakınlarından fiyatlanıyor.