Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de sanayi üretimi son 3 yılın en düşük hızında büyürken, ülkenin cumhurbaşkanı Hu Jintao da ekonominin "ciddi aşağı yönlü baskı" ile karşı karşıya olduğunu söylemesi, dünyanın en büyük 2. ekonomisindeki metro ve diğer yol projelerinin de teşviklerinin onaylanacağınını sinyalini verdi.

Resmi rakamlara göre Çin'de sanayi üretimi Ağustos'ta yıllık bazda yüzde 8.9 büyüdü; ülkedeki sabit gelirli varlık yatırımları artışı da yılın ilk 8 ayı için yüzde 20.2'ye geriledi. Enflasyon 5 ay sonra ilk kez hızlandı.

Veriler, Asya'nın en byüük ekonomisinin son 20 yılın en düşük seviyesine gerileme riskinin altını çizerek, yıl sonunda 10 yılda bir yapılan Komünist Parti içindeki liderlik değişiminde, şu anki liderlerin koltuklarını tehdit ediyor. Enflasyondaki sıçrama, bazı sektörlerdeki kapasite fazlası ve bankaların önceki parasal genişlemelerden kalan kötü borç riski, ülkenin teşvik çabalarını karmaşık bir hâle getiriyor.

Siyasilerin parti kongreleri için "iyi huylu" bir düşüş istediğini, ancak hisse senetleri fiyatlarındaki düşüş ve büyümedeki kötüleşmenin partiyi tehdit ettiğini belirten Bank of America Corp.'un baş Çin ekonomisti Lu Ting, ekonomik temelleri bir araya getirip, önemli siyasi olayların zamanlaması göz önünde bulundurulduğunda, daha fazla munzam karşılık indirimi ve bazı mali teşviklerin olacağını öngördü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi  Tokyo saati ile 11:07 itibariyle yüzde 0.2 yukarıda seyrediyor.