Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in resmi haber ajanslarından Xinhua'nın büyük ölçekli teşvik önlemlerinin sürdürülebilir büyümeye zarar vereceğini yazmasının, Pekin Hükümeti'nin ihracatçıları desteklemek planını gölgelemesi üzerine Çin Borsası 1 haftanın en düşüğüne işatet etti.

Gansu Qilianshan Cement Group Co. ve makina üreticisi Sany Heavy Industry Co. yüzde 1.8'in üzerinde değer kaybederek altyapıyla bağlantılı şirketlerin hisselerindeki düşüşe öncülük etti. China Cosco Holdings Co. ve China Shipping Container Lines Co., ihracatın artacağı beklentisiyle nakliye şirketleri arasındaki kazançları devam ettirdi.

İhracat ve yatırıma bel bağlamanın büyük ihtimalle sürdürülebilir büyüme için doğru bir yol olmadığını söyleyen Jingxi Investment Management Co.'nun yatırım genel müdürü Wang Zheng, yatırımcıların hâlen daha Çin'in uzun vadeli büyüme modelinden endişe duyduğuna dikkat çekti.

Şanghay Bileşik Endeksi en azından 4 kez yön değiştirmesinin ardından yüzde 0.5 kayıpla 2,116.14 puana geriledi. CSI 300 Endeksi yüzde 0.6 düşüşle 2,307.26 puana geriledi; Hang Seng China Enterprises Endeksi ise yüzde 0.2 primlendi. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 0.6 yukarıda kapandı.

Şanghay Bileşik Endeksi bu yıl hükümetin para politikasını büyümedeki yavaşlamayı tersine çevirecek kadar gevşetmediği endişesiyle yüzde 3.5 düştü. Endeks tahmini kazançlarının 9.7 katından fiyatlanıyor.