Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Çin'de ekonomiyi desteklemek için ilave tedbirlerde gecikme olmasının metale yönelik talebi düşüreceği endişeleri ile son beş günde ilk düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Öte yandan, yatırımcılar Fed'in bugün açıklayabileceği para politikasına ilişkin kararlarını bekliyor.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda, yüzde 0.5 düşerek ton başına 8,054.50 dolara kadar indikten sonra, Şanghay saati ile 13:42'de 8,096 dolara geldi. Aralık vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında fazla değişmeyerek pound başına 3.6945 dolarda kaldı.

Çin'de Xinhua haber ajansında dün çıkan bir yoruma göre, 2008 yılında 4 trilyon yuanlık (632 milyar dolar) yoğun bir teşvik planı gibi bir planın, yalnızca ihtimalinin düşük değil, aynı zamanda ülkenin sürdürülebilir büyümesine zararlı olduğu kaydedildi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin yaklaşık üçte ikisine göre, Fed bugünkü toplantısında, QE3 olarak adlandırılan, parasal genişlemenin üçüncü turunu açıklayabilir.

Şanghay'da Dalu Futures Co. analisti Zhang Sida, "Son ralli, hükümetten daha da destekleyici tedbirler geleceği beklentilerinden güç alıyor. Bu yüzden, eğer teşvik gelmezse, ralli devam etmeyecek" dedi ve "Ayrıca, yatırımcılar, Fed kararı öncesi biraz temkinli" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli bakır kontratı, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.2 yükselerek ton başına 58,430 yuana geldi. Şanghay'da Changjiang piyasasında, spot bakır, Şanghay Vadeli piyasasındaki en yakın vadeli kontrata yaklaşık 230 yuan iskontolu seyrediyordu.

LME'de, aluminyum, çinko ve kalay düşerken, nikel ve kurşun değer kazandı.

Endonezya'nın en geniş üretim bölgesindeki kalay üretim tesisleri, Endonezya Kalay MAdencilik Birliği Başkanı  Hidayat Arsani'nin yaptığı açıklamaya göre, fiyatların ralli yapmasının ardından tekrar üretime başladı. Kapasite kullanımı, geçen ayki seviyesi olan yüzde 30'dan, şimdi yüzde 70'e çıktı.