Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Hollanda'daki erken genel seçimlerde başbakan Mark Rutte'nin Liberal Partisi, İşçi Partisi'nin 2 koltuk önüne geçti. Seçim sonuçları Rutte'nin Liberaller ve İşçi Partisi'nden oluşan koalisyona liderlik edeceği tahmin ediliyor.

Hollanda'nın bir an önce bir Bakanlar Kurulu'na ihtiyacının olduğunu, kedisinin de Hollanda'nın krizden daha güçlü çıkabilmesi için çalışacağını söyleyen Rutte, Den Haag'da destekçilerine yaptığı karşısında, "Bu ülkenin Avrupa'daki krizle mücadelenin ön safhalarında, güney Avrupa ülkelerine karşı sert ancak gerektiğinde yardım etmeye hazır konumda olması önemli" dedi.

Resmi haber ajansı ANP'nin oyların yüzde 98'ine dayanarak verdiği haberinde, Rutte'nin Liberal Partisi dünkü seçimlerde 150 koltuğun 41'ine sahip olarak koltuk sayısını 31'den 41'e çıkardığı belirtildi. İşçi Partisi ise koltuk sayısını 30'dan 39'a çıkardı. D66 Partisi koltuk sayısını 10'dan 12'ye çıkarırken, Hristiyan Demokratlar  8 koltuk kaybederek 13'e geriledi. Geert Wilder'in euro karşıtı Özgürlük Partisi de 9 koltuk kaybederek 15 koltuğa indi.

Euro Bölgesi liderleri bir bir finansal krizin etkisiyle koltuklarını kaybederken, Rutte yerini güçlendirdi. Bu durum, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'n kemer sıkma yanlısı politikalarını destekleyen Hollanda'nın duruşunu değiştirmeyeceğine işaret ediyor.

İşçi Partisi lideri Diederik Samsom da Rutte gibi, Hollanda'nın artık olabildiğince hızlı bir şekilde istikrarlı bir hükümete ihtiyacacının olduğunu, İşçi Partisi'nin de işbirliği yapmak istediğini söyledi.