Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

On yıldır ilk kez 28 günlük ters-repo kontratları çıkaran Çin Merkez Bankası, bankacılık sistemine fon enjeksiyonlarının süresini genişletti ve munzam karşılık oranlarının indirileceği spekülasyonunu ortadan kaldırdı.

Çin Merkez Bankası 20 milyar yuanlık 28 günlük ters repo kontratları çıkardı. China Citi Bank Corp.'un verilerine göre 28 günlük kontrat Aralık 2008'den bu yana ilk kez kullanıldı. Çin Merkez Bankası aynı zamanda 35 milyar yuanlık 7 günlük ters repo da çıkardı.

Ters repo işlemlerinin vadesinin uzatılmasının, politika yapıcıların munzam karşılık indirimleri gibi kalıcı çözümler yerine geçici önlemleri tercih etmeyi sürdürdüğünü gösterdiğini belirten Credit Agricole CIB'nin kıdemli stratejistlerinden Dariusz Kowalczyck, munzam karşılıkların yakın zamanda indirilmeyebileceğini, bunun da bankalararası likiditenin sıkı olmayı sürdüreceği anlamına geldiğini söyledi.

Bankalararası fonlama yeteneğinin göstergesi gecelik geri alım faizi yüzde 2.69 ile 5 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Bugün bankadan gelen açıklamaya göre 28 günlük ters repolar yüzde 3.6 faizle, 7 günlük ters repolar ise yüzde 3.35 faizle çıkarıldı. Kontratlar, merkez bankasının, finansal sisteme enjekte ettiği fonlara ekleme yapan kısa vadeli varlık alımlarını da kapsıyor.