Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İşsizlik maaşından yararlanmak için ilk kez başvuruda bulunan Amerikalıların sayısı geçen hafta beklenenden daha fazla bir artış gösterdi. Bu durum, istihdam piyasasıdaki iyileşmenin sıkıntılı olduğunu işaret ediyor.

İşsizlik başvuruları, 8 Eylül'de biten haftada 15,000 ile yaklaşık iki ayın en hızlı artışını gerçekleştirerek 382,000'e çıktı. Bloomberg'in anketine katılan 50 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 370,000 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Çalışma Bakanlığı, tropik fırtına Isaac yüzünden yaklaşık 9,000 geldiğini kaydetti.

İstihdam piyasası, küresel yavaşlama ve ABD'de vergi politikasında gerçekleşecek değişiklikler nedeniyle işverenlerin işe almada daha çekingen davranmalarından dolayı istenen iyileşmeyi göstermiyor. Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin "vahim endişe" kaynağı olarak nitelediği inatçı yüksek işsizlik, dünyanın en büyük ekonomisinde büyümenin desteklenip desteklenmeyeceğinin görüşüleceği bugünkü Fed toplantısında, politika yapıcılarının dikkatlerini çevirdiği temel konu olacak.

Stamford, Connecticut'ta RBS Securities Inc. ABD ekonomisti ve işsizlik başvuruları verisinin 380,000 çıkacağı tahmininde bulunan Guy Berger, "İstihdam piyasası hayalkırıklığı yaratmaya devam ediyor" dedi ve "İşe alma tarafından kıpırdanma görmek isterdik. Şirketler mevcut belirsizlik ile birlikte çok temkinli" değerlendirmesinde bulundu.

ABD endeks vadeli kontratları, veri sonrası, yatırımcıların Fed kararını beklediği bir ortamda, kayıplarını korudu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2 düşüşle, New York saati ile 08:44'te 1,436.5 puana geldi.

Bloomberg'in anketine gelen tahminler 360,000 ile 380,000 arasında gerçekleşti. Önceki haftanın verisi, 365,000'den 367,000'e revize edildi.