Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Milyarder yatırımcı George Soros, Başbakan Mariano Rajoy'un ülkesinde siyasi zarara uğramamak için Avrupa Birliği'nden "çok sınırlı" bir kurtarma paketi isteyeceğini söyledi.

Bloomberg ile gerçekleştirdiği röportajda Soros, "Bence İspanya kendisini tamamen troykanın kontrolü altına bırakmayacak çok sınırlı bir kontrat isteyecektir" diyerek, aksi takdirde bağımsızlıktan ödün verilmiş olacağını ve bunun da siyasi olarak ölümcül olabileceğini ifade etti.

Aralık ayında göreve geldiğinden bu yana merkez bankalarına hükümet tahvilleri almaları için çağrıda bulunan Rajoy, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin 2 Ağustos'ta yaptığı "herhangi bir yardım, şartlarla beraber gelecektir" açıklamasından bu yana 6 haftadır tereddütte bulunuyor.

Rajoy bu hafta yaptığı açıklamada ülkesinin ikinci bir kurtarma paketine ihtiyaç duymayabileceğini, zira Draghi'nin tahvil alım planını açıklamasından sonra borçlanma maliyetlerinin zaten aşağı indiğini söyledi. İspanya, Haziran ayında Avrupa Birliği'nden aldığı 100 milyar euroluk (129 milyar dolar) yardım karşılığında finansal sisteminin kontrolünü AB'ye bırakmasının ardından daha fazla kontrol vermeyi göz ardı etmeye çalışıyor. Alman politika yapıcılar, İspanya'yı desteklemek için şartları kabul etmeye zorlayacaklarını belirttiler.

Yaklaşık 100 milyar euroluk bir kurtarma paketi beklediğini belirten Soros, "İspanya için tam donanımlı bir program istemek imkansız" dedi.

Soros'a göre, Rajoy'un elleri yerel politikadan dolayı da bağlanmış durumda. Soros, "Merkezi hükümet ve bölgeler arasında, özellikle Katalonya'yla, büyük gerilimler var. O yüzden Katalonya'nın ayrılacağına dair şimdi yükselen gerçek bir tehdit var" ifadelerini kullandı.

Dünyanın en zengin 24. insanı olan Soros'un servetinin yaklaşık 21.9 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.