Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, 3. raund parasal genişlemeye gitme kararının ardından düzenlediği basın toplantısında merak edilen konulara değinerek, ABD ekonomisinin "Avrupa'dan gelen bazı risklerle yüzleştiği"ni söyledi.

İşsizliğin hala "ölümcül bir endişe" olarak kalmaya devam ettiğini ifade eden Bernanke, "Zayıf istihdam sektörü bütün Amerikalıları endişelendirmeli" diyerek, bir çok ABD vatandaşının iş aramaktan vazgeçtiğini ifade etti.

Fed Başkanı, merkez bankasının bugüne kadar "alçakgönüllü" davrandığını belirtirken, "şimdiki şartlar altında parasal politikanın hastalığa ilaç olmadığı"nı ve Fed'in gelecek ekonomik ve finansal verileri yakından takip ederek "ekonomi gelişene kadar varlık alımına devam" edeceklerini söyledi.

Fed'in parasal genişleme prensibine yönelik 3 temel endişeye de değinen Bernanke, bunların enflasyon, düşük faizden dolayı para biriktirmeye çalışan tüketiciye risk ve QE'nin hükümet harcamalarıyla aynı şey olduğu anlayışı diye nitelendirirken, neden bunların yersiz endişeler olduğunu da açıkladı.

Fed Başkanı, enflasyon konusunda merkez bankası yetkililerinin derin araştırmalar yaptığını ve QE3 sonrasında uzun vadede beklenen enflasyon oranında bir sapma olmayacağını söyledi. Faizlerin düşük olmasının emeklilik veya farklı amaçlar için paralarını bankada biriktiren yatırımcıya risk oluşturacağı endişesine de değinen Bernanke, düşük faizin daha çok istihdam için şart olduğunu, istihdam olmadan bankada biriktirecek para da olmayacağını söyledi. Bernanke son olarak QE3'ün hükümet harcamalarıyla aynı olduğu görüşüne karşı çıkarak, "Fed QE3'e gittiği zaman varlık alımı yaparak bunları ileri bir zamanda tekrar piyasaya sürmeyi amaçlar. Hükümet harcamalarında ise mal veya hizmet yaratılır. Bu ikisi ayrı şeyler" dedi.