Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Co., (Pimco) gelişmiş ülkelerde artan resesyon ihtimaline karşı uyarıda bulunarak, önümüzdeki yıla ait büyüme tahminini aşağı çekti.

Pimco'nun yönetici direktörlerinden Saumil Parikh tarafından hazırlanan raporda küresel büyümenin 2012'deki yüzde 2.2 genişlemenin ardından 2013'te yüzde 1.5'e gerileyeceği öngörüldü.

Resesyon beklentisinin tüm gelişmiş ülkeler için geçerli olmadığını belirten Parikh, ancak  toplam küresel talepteki koordineli yavaşlama göz önünde bulundurulduğunda, geniş kapsamlı resesyon ihtimalinin arttığı konusunda uyardı.

Parikh, ABD ekonomisindeki büyümenin, aşağı yönlü risklerle birlikte önümüzdeki yıl yüzde 1'den yüzde 1.5'e hızlanacağını öngördü ve konutta toparlanma olurken, mali uçurum riskinin büyüme üzerindeki baskıları artıracağını söyledi.

Yıllık yüzde 2 büyüme kaydeden bir ekonomi için mali uçurumun bir kereye mahsus bir şok olduğunu belirten Parikh, bunun iyi iletişim ve planlama sayesinde özel sektör tarafından idare edilebileceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Mario Draghi'nin "depresyon riski ihtimallerini aşağı çekmek" ve kemer sıkma şartıyla ülkelerin tahvillerini alma yoluyla rahat nefes imkanı yaratması çabalarını öven Pimco, Euro Bölgesi ekonomisinin yüzde 1.5 daralacağını öngördü.

Sarikh, Çin'in yüzde 8 ila 12 büyüdüğü "kolay büyüme" döneminin de sona erdiğini söyledi.