Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in dünyanın en büyük ekonomisini desteklemek üzere mortgage tahvili satın alacağını açıklamasının ardından Çin Borsası yükseldi ve bu haftaki kayıplarını aşağı çekti.

Çin'in en büyük altın ve bakır üreticileri Zijin Mining Co. ve Jiangxi Copper Co., Fed'in tahvil alımlarının metal taleplerini desteklemesiyle yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı. Ülkenin en büyük kamyonet ihracatçısının bir birimi olan Anhui Jianghuai Automobile Co., hisse geri alım planını açıklaması sonrasında 4 ayın en büyük sıçramasına işaret etti. Poly Real Estate Group Co., China Securities Journal'ın regülatörlerin, yüksek fiyatlı hükümete ait arsa satışlarını izlediğini yazması sonrasında yüzde 2.3 değer kaybetti.

Fed'in yeni tur tahvil alım programının riskli varlık için risk primlerini aşağı çekeceğini öngören Şanghay'daki Zheshang Securities Co.'nun stratejistlerinden Wang Weijun, küresel likiditenin büyüklüğünden ötürü paranın büyük ihtimalle gelişen piyasalara akacağını, bunun da hisseleri olumlu etkilediğini söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 kazançla 2,121.28 puana yükselerek, bu haftaki kayıplarını yüzde 0.3'e düşürdü. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 4 hisse değerlendi. CSI 300 Endeksi yüzde 0.5 artışşa 2,310.51 puana çıktı; Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 2.6 yükseldi.

Şanghay Endeksi bu yıl hükümetin büyümedeki yavaşlamayı kontrol altına almak için para politikasını yeterince gevşetmediği endişesiyle yüzde 4 geriledi. Endeks tahmini kazançların 9.7 katından fiyatlanıyor.