Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in Perşembe günü yeni bir tur parasal genişleme açıklaması sonrasında Döviz piyasası,  yendeki yükselişi durdurmak üzere müdahale etmesi muhtemel olan Japonya Merkez Bankası'nı dikkatle izlemeye başladı.

Dow Jones ve diğer Amerikan kaynaklarında çıkan haberlere göre, Maliye Bakanlığı'nın yönergesiyşe döviz piyasasına müdahale etme görevi olan Japonya Merkez Bankası, Fed'in açıklamasının ardından döviz kurunu izlemeye aldı.

Japonya Merkez Bankası'nın "kur kontrolü" olarak bilinen ve merkez bankasının, traderlar ile dolar-yen hareketini kontrol eden uygulaması, genellikle piyasada bir müdahale sinyali olarak algılanıyor.

QE3'ün ilanının sonrasında ABD doları, yen karşısında önce 77.87'den 77.39'a geriledi, ardından bir miktar toparlanarak 77.63 seviyesine çıktı.

Japonya Maliye Bakanlığı'daki en yüksek döviz politikası yetkilisi Takehiko Nakao, Cuma günü yendeki son hareketleri Maliye Bakanı Jun Azumi ile görüştüğünü söyledi; ancak müdahale planlarına ya da ABD ile görüşülüp görüşülmediğine ilişkin bir açıklamada bulunmadı.

Japonya döviz piyasalarına en son Kasım 2011'de müdahale etmişti.