Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin doların değerini düşürme eğilimi olan ucu açık parasal genişleme ilan etmesi sonrasında dolar, euroya karşı 4 ayın en düşük seviyesine geri çekildi.

Asya Borsalarının Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine tırmanarak riskli varlık taleplerini desteklemesiyle euro, yen karşısında en uzun süreli haftalık kazanç dönemine işaret etti. Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi'nin yeni zayıflatmak için müdahale etmeye hazır olduğunun sinyalini veren açıklamalarıyla yen, dolar karşısındaki 7 ayın zirvesinden gevşedi. Singapur doları 1 yılın zirvesine tırmandı.

Bernanke'nin parasal genişlemeye gitmek için çok güçlü bir argüman sunduğunu belirten Australia&New Zealand Banking Group Ltd.'ın stratejistlerinden Andrew Salter, ABD dolarında yakın vadede bu politikadan kaynaklanan şok dalgalarının görüleceğini söyledi.

Dolar, euro karşısında 1.3034 düzeyinden 8 Mayıs'tan bu yana en zayıf değerini kaydetti. Yen, dolar karşısında dün 77.13'ten 9 Şubat'tan bu yana en yükseğine tırmanması sonrasında bugün yüzde 0.2 değer kaybederek 77.65'ten işlem gördü. Euro, yen karşısında yüzde 0.5 tırmanarak 101.20 seviyesinden 2 Temmuz'dan bu yana en yüksek düzeyine işaret etti.

Dolar bu hafta için euro karşısında yüzde 1.6, yen karşısında ise yüzde 0.8 aşağıda seyrediyor. Euro, Japon yeni karşısında yüzde 0.9 güçlenerek 5. haftasını da artıda götürüyor. Euro/Yen paritesi Mart 2009'dan bu yana en uzun süreli kazanç döneminden geçiyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.5 ile 4 Mayıs'tan bu yana en büyük sıçramasını yaptı. G-7 ülkeleri paralarının 3 aylık opsiyonlarının volatilitesi düştü.