Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, ABD merkez bankası Fed'in ekonomik büyümeyi desteklemek için mortgage destekli tahvil alımına gideceğini açıklaması sonrası, metale yönelik talebin güçleneceği beklentisi ile son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bakırdaki bu çıkış baz metallere gelen alımlara öncülük etti.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 3.5 yükselerek ton başına 8,355 dolar ile 2 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, Şanghay saati ile 09:35'te 8,298 dolara geldi. Bakır bu hafta yüzde 4 yükseldi ve ikinci haftayı da kazançla geçmeye hazırlanıyor. Aralık vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında yüzde 2.1 yükselerek pound başına 3.788 dolara çıktı.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) dünkü toplantısında, QE olarak adlandırılan parasal genişlemenin üçüncü turu olarak, her ay 40 milyar dolarlık mortgage destekli tahvilleri, zaman anlamında ucu açık bir şekilde satın alma kararı aldı. Fed, ayrıca, politika faizini en azından 2015 yılının ortasına kadar sıfır seviyesi yakınlarında tutacağını işaet etti. Fed'in teşvik açıklaması sonrası, Asya hisse senetleri yükselişini yedinci güne taşırken, petrol, kauçuk ve değerli metaller güçlü yükselişler gösterdi.

Shanghai CIFCO Futures Co. analistlerinden Fang Junfeng, "QE3 yüzünden, bakır şimdi, diğer piyasalardaki ralli ile birlikte, yılın başından bu yana en yüksek seviyesi olan 8,765 doları hedefliyor" dedi ve "Bu hareketten önce, son iki haftadaki yüzde 9'luk ralliden dolayı, bazı düzeltmeler görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli bakır kontratı, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 4.1 yükselerek ton başına 60,640 yuan (9,565 dolar) ile Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Aluminyum Londra'da yüzde 2.2 değer kazanarak ton başına 2,147.25 dolara kadar çıktı ve 30 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Çinko ve kurşun son altı ayın en yüksek seviyesine çıkarken, nikel ve kalay da değer kazandı.