Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Fed'in dün, dünyanın en büyük ekonomisinde büyümeyi desteklemek için, QE3 olarak adlandırılan, mortgage destekli tahvil alımı yapacağını açıklamasının ardından 14 ayın zirvesine çıktı. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri de yükseldi.

BHP Billiton Ltd. ve Rio Tinto Group, Avustralya Hazine Bakanı'nın, ülkede doğal kaynak patlamasının süreceğini açıklamasının ardından sırasıyla yüzde 4.7 ve yüzde 6.2 değer kazandı ve madencilik hisselerini içeren endeksin gösterge endekste yer alan gruplar arasında en hızlı çıkışı yapmasına öncülük etti. Lonmin Plc, Güney Afrika'da, grevdeki işçilerle görüşmelere yeniden başlamasının ardından yüzde 5.4 ralli yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.4 yükselerek, Londra saati ile 09:04'te 276.14 puana çıktı ve 8 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Hisse senedi gösterge endeksi, 4 Haziran'da gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 18 yükseldi. Endeks bugünkü hareketi ile birlikte haftayı yüzde 1.4'lük kazançla geçmeye yöneldi. Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.4'lük güçlü bir yükseliş gerçekleştirdi.

Londra'da Capital Spreads traderı Jonathan Sudaria, "Fed'in nihayet uzun süredir beklenen parasal genişlemenin üçüncü turunu açıklaması ile birlikte, traderlar istek listelerini ve daha fazlasını tamamladı" dedi ve "Fed, yalnızca üçüncü turu açıklamakla değil, aynı zamanda, ekonomiyi desteklemek için sonsuz miktarda borçlanmayı etkin bir şekilde parasallaştırarak, kumun üzerine agresif bir çizgi çekti" değerlendirmesinde bulundu.