Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Nobel ödüllü ünlü ekonomist Joseph Stiglitz, ABD'nin artık fırsatlar ülkesi olmadığını söyleyerek Avrupa'ya bir uyarıda bulundu; "ABD'yi taklit etmeyin"

Joseph Stiglitz, Euronews'e verdiği röportajda ABD'nin "piyasa gelirlerinde en büyük eşitsizliğe sahip ülke" olduğunu belirterek, endüstriyelleşmiş ülkeler arasında en az fırsat eşitliğinin de ABD'de bulunduğunu dile getirdi.

Kendisini asıl endişelendiren şeyin ise Avrupa'daki bazı ülkelerin gün geçtikçe ABD'yi taklit etmeye başlaması olduğunu söyleyen Stiglitz, buna örnek olarak İngiltere'yi verdi.

"İngiltere'de bu gerçekleşti bile" diyen Stiglitz sözlerine, "30 yıl önce İngiltere fırsat eşitliği konusunda normal bir endüstriyelleşmiş OECD ülke oranına sahipken, bugün ABD'nin ardından dünyada ikinci sırada" diye tamamladı.

Nobel ödüllü ekonomist, fırsat eşitliği konusunda örnek alınabilecek ülkeler olarak İskandinav ülke gruplarını göstererek hem güçlü ekonomileri olduğunu hem de toplum içerisinde yüksek eşitliğin olduğunu söyledi.

Stiglitz ayrıca kemer sıkma politikalarının Avrupa ülkelerinde talebi kısıtlamasından dolayı daha büyük sosyal eşitsizliğe sebep olduğunu söyleyerek Euro Bölgesi'ndeki hükümetlere ekonomilerini toparlayabilmeleri için bir kaç tavsiyede bulundu; "Altyapı, teknoloji ve eğitime yatırım yapın, Avrupa Yatırım Bankası'nı genişletin, faizlerin aşağı inebilmesi için borcu karşılıklı hale getirin, sonuç olarak bankacılara daha çok çek kesmek yerine, size daha fazla para gelecek."