Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Tüketici Güveni Eylül ayında beklenmedik bir şekilde yükselerek, ekonominin yüzde 70'inden fazlasını oluşturan hane halkı harcamasına bir enerji kazandırdı.

Thomson Reuters/University of Michigan Tüketici Güven Endeksi geçtiğimiz ay 74.3 iken bu ay 79.2'ye yükseldi. Bloomberg News tarafından görüşülen 71 ekonomistin tahmini bu rakamın 74'e düşeceğini işaret ediyordu.

Yükselen hisse ve konut fiyatları, yine yükselen akaryakıt maliyetlerine rağmen güvenin tekrar yerine gelmesinde önemli rol oynuyor. Üç yıldan daha fazla bir süredir yüzde 8'in üzerinde takılı kalan işsizlik seviyesi iyimserliğin önüne geçerken, Fed'in de dün açıkladığı paketin sebeplerinden bir tanesi olarak gösteriliyor.

Bank of America Corp.'un ABD ekonomisti Michelle Meyer, tüketici güveninin yüksek kaldığını belirterek, "Tarihi bir açıdan bakıldığında tüketici güveni depresyona girmiş bir durumda. Fakat daha da kötüye gittiğine de şahit olmadık. Tıpkı istihdam piyasası gibi; zayıfladığını gördük ama çöktüğünü değil" dedi.