Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

CNBC'de Robert Frank imzalı haberde yapılan analize göre, İngiltere Merkez Bankası'ndan (İMB) geçtiğimiz ay yayımlanan bir rapora göre, bankanın geçmişte Fed'inkine benzer QE girişimleri "genellikle zenginlerin yararına" oldu.

Parasal genişleme sonucu Borsa hisselerinin değerini yüzde 26, 970 milyar dolar, arttırdığını belirten İMB, bu kazançların yüzde 40'ının İngiltere nüfusunun en zengin yüzde 5'lik kısmına gittiğini belirtti.

BCA Research araştırma görevlisi Dhaval Joshi, QE'nin en çok karları yükselttiğini ifade ederek, bunun da zaten yüksek olan gelir eşitsizliğini daha da arttırdığını ve doğal olarak toplumsal gerilime yol açtığını söyledi.

Öte yandan, Reason Foundation ekonomisti Anthony Randazzo, QE'nin zaten finansal alanda iş gören veya konut sahibi olan kişilere yaradığını, fakat ekonominin geri kalanına az etki edeceğini ifade ederek, "QE, gelir eşitsizliğinin önemli sebeplerindendir" dedi.

Marc Faber, Donald Trump, Lindsey Piegza gibi isimler QE3'ün ne kadar efektif olacağına yönelik küşkularını dünden bu yana dile getirirken, Donald Trump CNBC'ye verdiği bir röportajda Fed'in kararı hakkında, "Benim gibi insanlar bundan faydalanacak" dedi.