Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Özellikle faizle ilgili sorulara açık cevaplar veren Yılmaz, "Faiz bir araç, amaç değil. Asıl amaç üretimi arttırmak, iş ve aş vermek, kalkınmayı sağlamak" dedi.

Son zamanlarda fiyat istikrarı ve finansal istikrarın aynı olduğu yönünde çıkan görüşlere de katılmadığını belirten Yılmaz, "Amaca ulaşabilmek için tarlanın düzenlenmesi, ekip biçilmesi lazım, fiyat istikrarı da bunu sağlıyor. Bu olmazsa ekonomik büyüme de olmuyor, iş de olmuyor" dedi. Yılmaz finansal istikrar ve fiyat istikrarının birbirinin alternatifi gibi sunulmasının yanlış olduğunu ifade ederek, bu iki konseptin birbirine alternatif değil, birbirini tamamlayıcı konseptler olduğunu belirtti.

Türkiye'de enflasyonun geçmişte çok yüksek seyrettiğini de sözlerine ekleyen Yılmaz, bu enflasyonun düşürülmesi halinde Türkiye'nin bugün 1.2 trilyonluk bir ekonomiye sahip olacağını ifade etti. "Dolayısıyla faiz bir araç" diyen Durmuş, "Faiz çıkar da iner de; fakat faiz çıksın denilince çıkmıyor. Eğer serbest piyasa varsa, otoritenin görevi vatandaşın cebine giren paranın değerini kaybetmemesini sağlamaktır" diye konuştu.

Son olarak bütçe üzerindeki faiz yüküne değinen Yılmaz, enflasyonu düşürmenin bu yükü kaldırmakta faydalı olacağını ve enflasyon olduğu sürece serbest piyasa ekonomisinde dolaylı yoldan faizi düşürmenin kolay olmayacağını ifade etti.

Yılmaz'ın BloombergHT.com Genel Yayın Koordinatörü Cüneyt Başaran ve Kerim Karakaya'nın sorularını yanıtladığı videoyu bloomberght.com'da bulabilirsiniz.