Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

-Avrupa hisseleri de Fed'den payını aldı

Avrupa hisseleri, Fed'in açık uçlu tahvil alımı yaparak dünyanın en geniş ekonomisini destekleyeceği açıklamasının ardından son 14 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saatiyle 16:30'da yüzde 1.1 yükseldi ve 275.51 puana ulaşarak 7 Temmuz 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Gösterge endeksi bu haftalık toplam yükselişini yüzde 1.2'ye taşırken, 4 Haziran'da gördüğü yılın en düşük seviyesinin yüzde 18 üstüne çıktı.

-İMKB günü moralli kapattı


İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi günü önceki gün kapanışına göre 889,81 puanlık yükselişle 68.180,49 puandan kapattı.

İMKB'de hisse senetleri ortalama yüzde 1,32 oranında değer kazanırken, toplam işlem hacmi 2,2 milyar lirayı aştı.

-QE3, dolara yaramadı

Dolar, genellikle düşmesine yol açan Fed tahvil alımının dün Başkan Ben S. Bernanke tarafından açıklanmasının ardından euro karşısında son 4 ayın en düşük seviyesini gördü.

Japon Maliye Bakanı Jun Azumi'nin, yeni zayıflatmak için müdahale etmeyi hazır olduğu sinyalini vermesinin ardından Japon para birimi 16 büyük para biriminin hepsi karşısında zayıfladı. Güney Afrika randı, maden sektöründe devam eden krizlerden dolayı düştü.

-ABD'nin güveni yerine geliyor

ABD Tüketici Güveni Eylül ayında beklenmedik bir şekilde yükselerek, ekonominin yüzde 70'inden fazlasını oluşturan hane halkı harcamasına bir enerji kazandırdı.

Thomson Reuters/University of Michigan tüketici güven endeksi geçtiğimiz ay 74.3 iken bu ay 79.2'ye yükseldi. Bloomberg News tarafından görüşülen 71 ekonomistin tahmini bu rakamın 74'e düşeceğini işaret ediyordu.

-Altın hafif yükseldi

Aralık vadeli altının onsu üst üste 4. kez yükselerek yüzde 0.2 artışla New York Comex'te 1,774.90 dolara ulaştı ve haftalık kazancını yüzde 2'ye çıkardı. Günün daha erken saatlerinde fiyat 1,780.20'ye yükselerek 29 Şubat'tan bu yana zirve noktayı görmüş oldu.

-ABD'de işletme stokları arttı

ABD'de işletme stokları Temmuz ayında, şirketlerin stoklarını talebe paralel artırmasının etkisi ile son altı ayın en hızlı artışını gösterdi.

Haziran ayında yüzde 0.1 artan işletme stokları, Temmuz ayında yüzde 0.8'lik bir artış gerçeçekleştirdi. fabrikalardan, toptancılardan ve perakendecilerden yapılan satışlar ise, önceki ay yüzde 1.2 düştükten sonra Temmuz ayında yüzde 0.9 yükseldi. 

-ABD'de perakende satışlar beklenenden hızlı arttı


ABD'de perakende satışlar, Ağustos ayında son altı ayın en hızlı artışını gerçekleştirdi. Bu durum, ekonominin en büyük parçasında daha büyük çaplı bir gerileme olacağı yolundaki endişeleri azalttı.

Perakende satışlar Ağustos ayında yüzde 0.9 arttı. Bu veri, Temmuz ayı için, yüzde 0.8 artıştan yüzde 0.6 artışa revize edildi. Bloomberg News'un anketine katılan 84 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, perakende satışların yüzde 0.8 artması bekleniyordu. Otomobil talebi artarken, akaryakıt fiyatlarındaki artışlar, benzin istasyonlarını gelirlerini yükseltti. Okullar açılmadan önce yapılan alışveriş ise yavaşladı.

-ABD'de TÜFE 3 yılın en hızlı artışını yaptı

ABD'de tüketici fiyatları Ağustos ayında, üç yılı aşkın sürenin en hızlı artışını gerçekleştirdi. Bu durum, akaryakıt maliyetlerindeki artışı yansıtıyor.

Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) Ağustos ayında yüzde 0.6 arttı ve böylece, Haziran 2009'dan bu yana en hızlı artışını gösterdi. Bloomberg News'un anketine katılan 85 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre de bu verinin yüzde 0.6 artması bekleniyordu. Volatil gıda ve enerji fiyatlarının içerilmediği çekirdek tüketici fiyatları endeksi ise yüzde 0.1 ile beklenenden düşük bir artış gösterdi.