Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hükümetleri, İspanya için olası yarım programı ve Yunanistan'ın kredi koşullarının gevşetilmesi konularında süregelen tartışmalar ile birlikte, Avrupa Merkez Bankası'nı (AMB) tahvil piyasasındaki volatilite karşısında temel savunmacı olarak bıraktı.

Güney Kıbrıs'ta biraraya gelen Euro Bölgesi maliye bakanları, İspanya'nın ekonomik yönetimi için güveni yeniden sağlamaya yönelik yeni reformlar seti için baskılarını artırdı ve Yunanistan'ın 240 milyar euroluk (314 milyar dolar) kurtarma paketinin kaderinin, muhtemelen bir kriz zirvesinin yapılacağı Ekim ayının sonuna kadar belli olmayacağını kaydetti.

Avrupa'daki borç sorununu çözmek için sınırsız tahvil alımı yapacağını duyurarak euronun son dört ayın en yüksek seviyesine çıkmasına yardımcı olan AMB buna, hükümetlere, ekonomilerine istikrar kazandırmak için açıkları daraltmaları ve büyümeyi destekleyici adımlar atmaları için yalnızca zaman kazandırdıkları şeklinde yanıt verdi.

Zirve sırasında dün basın mensuplarına değerlendirmede bulunan AMB İcra Kurulu üyesi Joerg Asmussen, "Açıklamamıza piyasanın verdiği tepki olumluydu" dedi ve "Bu, açık bir biçimde memnuniyet vericiydi. Ancak rahatlamaya geçmek için bir bahane olmamalı. Riskleri kontrol altına alabilmek için, top ilk ve en fazla şekilde, hükümetlerin sahasında" şeklinde görüş bildirdi.

Bu gelişmeler sonucu euro dün 1.3169 dolara kadar çıkarak 4 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi ile aynı vadede Alman tahvillerinin faizi arasındaki fark 408 baz puanda kaldı. İtalya'nın 10 yıl vadelileri ile Alman tahvilleri arasındaki faiz farkı ise 13 baz puan düşerek, 2 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesi olan 331 baz puana indi.