Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, mortgage destekli tahvil alımı şeklindeki üçüncü tur parasal genişlemeye muhalefet ediyor. Lacker, kredi tahsisinin ABD Hazinesi ya da Kongre gibi maliye otoritelerinin işi olduğunu söyledi.

Lacker, Richmond Fed tarafından yapılan açıklama metninde, "Mortgage destekli menkul kıymetlerin satın alınmasına güçlü bir biçimde muhalefet ediyorum" dedi ve "Bu gibi alımlar, eşit miktardaki ABD Hazine tahvilleri alımları ile karşılaştırıldığında, yatırım tahsislerini bozar ve diğer borçlananlar için faiz oranlarını artırır" şeklinde görüş bildirdi.

Lacker, "Kredi akışının belli ekonomik sektörlere yönlendirilmesi, Fed için uygun bir rol değil" değerlendirmesinde bulundu.

Lacker, Fed'in 13 Eylül'de aldığı, istihdam piyasasında iyileşme sağlanana kadar ayda 40 milyar dolarlık mortgage tahvillerinin alımı ve politika faizinin en az 2015 yılının ortasına kadar sıfır seviyesi yakınlarında tutulacağı kararına tek muhalefet eden üye oldu. Lacker, Fed'in bu yıl aldığı kararların tümüne muhalif kaldı.

Fed geçen haftaki açıklamasında, "büyük çaplı genişlemeci" para politikasının, "ekonomik toparlanma güçlendikten sonra, kayda değer bir süre için uygun kalacağını" kaydetmişti.

Fed'in Richmond branşının başkanı, bu söyleme de muhalefet etti ve "Teşviklerin toparlanmanın güçlendiği ve büyümenin arttığı noktanın ötesine taşınacağı taahhüdü, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) fiyat istikrarı ve maksimum istihdam görevlerine yönelik dengeli yaklaşımla uyumsuz olacak" şeklinde görüş bildirdi.

56 yaşındaki Lacker 2004 yılından bu yana Richmond Fed'in başkanlığını yürütüyor. Lacker daha önce Ricmond Fed'in araştırma direktörüydü.