Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin 30 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin, ekonomi iyileşse de ilave teşviklerin sürdürüleceği yolundaki taahhüdünün enflasyonun hızlanacağı yolundaki endişeleri artırması sonrası, üç yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

ABD'nin 10 ve 30 yıl vadeli tahvillerinin faizleri arasındaki fark, daha uzun vadeli tahvillerin değerinin zaman geçtikçe daha da eriyeceği beklentisi ile son bir yılın en yüksek seviyesine çıktı. Mortgage menkul kıymetlerindeki göreceli faizler, Fed'in 13 Eylül'de, her ay 40 milyar dolarlık açık uçlu mortgage tahvillerini alacağını duyurmasının ardından rekor seviyeye düştü. ABD Hazinesi gelecek hafta 10 yıl vadeli Enflasyondan Korunmalı Menkul Kıymet satışında bulunacak.

New York'ta, Fed ile işlem yapma yetkisine sahip 21 piyasa yapıcıdan biri olan Cantor Fitzgerald LP'nin faiz müdürü Brian Edmonds, "Hazine tahvilleri, açık uçlu teşviklerden dolayı ortaya çıkan enflasyon beklentisinden endişeli" dedi ve "Bu yüzden bu büyük çaplı hareketi gördünüz. Bu durum, uzun vadeli tahviller için dostça değil" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg Bond Trader verilerine göre, 30 yıl vadeli tahvillerin faizi geçen hafta 26 baz puan ya da 0.26 yüzde puanı yükseldi. Bu, Ağustos 2009'dan bu yana en büyük çaplı yükselişi işaret ediyor. Bu kağıtların faizi yüzde 3.11 ile 4 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Ağustos 2042'de vadesi dolacak yüzde 2.75 faizli tahvillerin fiyatı 5 2/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 50.63 dolar düşerek 93 13/32'ye geriledi.

Gösterge 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 20 baz puan ile 16 Mart'ta biten haftadan bu yana en hızlı haftalık çıkışını gerçekleştirerek yüzde 1.87'ye yükseldi. Bu kağıdın faizi yüzde 1.89 ile 10 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü.