Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, liderlerin bölge borç krizini görüşmek üzere bu hafta biraraya gelmelerinden önce değer kaybetti ve gösterge endeks 15 ayın zirvesinden geriledi. Çin hisse senetleri hızlı bir gerileme gösterirken, bakır ve buğday da aşağı yönde hareket etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 08:20'de yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2 geriledi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde yavaşlama sinyalleri ve Çin ve Japonya arasında artan tansiyondan dolayı yüzde 2.1 düştü. Bakır, Asya'da stokların artmasının etkisi ile düşerken, buğday fiyatları yüzde 1.1 geriledi. Hindistan para birimi rupi, hükümetin perakende sektörünü açması sonrası ralli yaptı.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, İtalya Başbakanı Mario Monti ile görüşmek üzere bu hafta Roma'ya uçuyor. Dikkatler ayrıca, Çinli politika yapıcıların, Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın yeni teşvikleri açıklamasının ardından ne yapacağına da çevrilmiş durumda. En az 13 banka ve aracı kurum, bu ay, Çin'in 2012 yılı için büyüme tahminlerini düşürürken, Japonya ile adalar krizi ülkede sokak gösterilerine neden oluyor.

Singapur'da Forecast Pte Döviz stratejisti Lee Wai Tuck, "Avrupa'da planlar oluşturuldu, ancak asıl uygulama sorun olacak" dedi ve "Çin ve Japonya arasındaki jeopolitik gerilim  ekonomi ve işlemler için iyi olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Avrupalı maliye bakanlarının geçen hafta Güney Kıbrıs'ta yaptıkları toplantı, Avrupa Birliği bankacılık sektörünün daha da birleşme konusundaki görüş ayrılıklarından dolayı kilitlendi. bakanlar ayrıca, kurtarma istemenin koşulları ve Avrupa Merkez Bankası'nın rolü konusunda da fikir ayrılıklarına sahip.