Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları Londra'da, fiyatların çok arttığı spekülasyonu sonrası fiziki tabein azalması ile birlikte düştü ve Ocak ayından bu yana en güçlü haftalık kazancının bir kısmını geri verdi.

Fiyatlar geçen hafta, Fed'in dünyanın ikinci en büyük bakır tüketicisi olan ABD ekonomisini desteklemek için üçüncü tur parasal genişlemeye gitmesinin ardından yüzde 5.1 yükselmişti. Ancak Industrial Securities'e göre, ABD'de parasal genişleme, dünyanın en büyük bakır tüketicisi Çin'de daha gevşek para politikası için imkanları daraltacak.

Londra'da Standard Bank Plc analisti Leon Westgate, "Fiyatlar Fed sonrası coşkunun ardından oldukça hareketlendi. Bu nedenle, ılımlı bir geri çekilme bekleniyordu" dedi ve "Rallinin devam etmesi için, fiziki aktivitenin kısa bir süre içinde yeniden ortaya çıkacağına ilişkin fazla bir işaret yok" şeklinde görüş bildirdi.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda, yüzde 0.6 düşerek, Londra saati ile 09:31'de ton başına 8,331 dolara indi. Aralık vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında yüzde 0.9 kayıpla pound başına 3.7985 dolara indi.

Metalin aşırı alım ya da satım durumunda olduğunu işaret eden bir gösterge olan 14 günlük RSI'ı, 10 Eylül'den bu yana 70 seviyesinin üzerinde seyrediyor. Bu seviye, teknik analistler için, potansiyel bir düşüşü işaret ediyor. Bu gösterge bugün 75 seviyesinin üzerindeydi.

U.S. Commodity Futures Trading Commission'a göre, fonlar tarafından tutulan net long pozisyonların ya da diğer bir deyişle, fiyatların yükseleceği beklentisi ile alınan pozisyonların sayısı 11 Eylül itibariyle 25 kat arttı.

LME tarafından izlenen bakır stokları son dört günde ilk kez gerileyerek 216,700 tona indi. Depolardan bakır çıkarılması için verilen emirler ise, fiyatlardaki yükselişlerin etkisi ile, Güney Kore'de yüzde 16 artarak 45,750 tona çıktı.

Üç ay vadeli aluminyum kontratları, LME'de, yüzde 1.2 düşerek ton başına 2,174 dolara geriledi. Backwardation olarak adlandırılan spot aluminyum ile üç ay vadeli kontrat arasındaki fiyat farkı Mayıs 2011'den bu yana 50 sentin üzerinde seyrediyor. Bank of America Corp.'a öre, LME tarafından izlenen depolardaki stokların yüzde 90'ına kadarı finansal anlaşmalar ile bağlı durumda ve acil tüketim için kullanılamıyor.

Çinko, kurşun ve kalay Londra'da düşerken, nikel değer kazandı.