Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in üçüncü tur tahvil alım programının konut piyasası ve ekonomiyi destekleyeceğini savunan Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, QE3'ün aynı zamanda istihdam piyasasındaki hasarı da önlemeye yardımcı olacağını belirtti.

Rosengren, uzun vadeli işsizlikten ötürü "hasar aldığı" düşünülen istihdam piyasasındaki zararların önlenmesi için daha hızlı büyüme sağlamanın önemli olduğunu söyledi.

Fed'in geçtiğimiz hafta açıkladığı, her ay 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alımını öngören üçüncü tur parasal genişleme programına destek veren Rosengren, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin, Şubat 2009'dan bu yana yüzde 8'in üzerinde seyreden işsizliğin aciliyeti konusundaki görüşlerine de katılıyor.

Boston Fed Başkanı, uzun vadeli işsizliğin, işsizlerin tasarruflarını tükettiğini, yeniden işe girmeyi zorlaştırdığını ve vasıfları azaltabileceğini vurguladı.

Fed 13 Eylül'de aynı zamanda mevcut ekonomik şartların Fed'in rekor düşük faizlerini 2015'in ortalarına kadar sürdürmesini gerektirdiğini ve parasal teşviklerin büyüme güçlendikten sonrasında da bir süre devam ettirileceğini söyledi.

Ekonomik ortamın oldukça çetin bir mücadele gerektirdiğinin altını çizen Rosengren, ancak panzehirin para politikası değil, mali politikalar ve küresel büyümedeki toparlanmalar olduğunu savundu.