Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın tajvil alım planı Fransa ve Belçika'daki borçlanma maliyetlerini aşağı çekerken, yatırımcıları İspanya ve İtalya'ya borç vermeye ikna etmekte sıkıntı çekiyor.

AMB Başkanı Mario Draghi'nin ekonomik şartlarını kabul eden ülkelerde sınırsız tahvil alımı yapma planını açıklamasının ardından yüzde 3.37'ye gerilemiş olan İspanya'nın 3 yıllık tahvil faizleri yeniden 3.83'e çıktı. O zamandan bu yana yatırımcılar 3 yıl ve altındaki İspanyol tahvillerinde yüzde 0.1 zarar ederken, benzer vadeli Belçika tahvillerinde yüzde 0.1 kazanç sağladı. Fransa'nın CDS'leri ise yüzde 24 düşüşle, yüzde 13 gerileyen İtalya'nın CDS'lerindeki düşüşü ikiye katladı.

Draghi'nın çabalarının bir noktaya kadar yardımcı olduğunu, ancak İspanya'nın son adımı atarak yardım istememesinden ötürü piyasadaki şüphelerin devam ettiğini belirten Londra'daki GAM Ltd.'ın analistlerinden Adrian Owens, bunun İspanya'nın hâlen daha çözmek zorunda olduğu büyük bir problemi olduğu, Fransa ve Belçika'nın ise daha güvenli oyuncular olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğini söyledi.

İspanya'nın 2 yıllık tahvillerinin getirisi bugün yüzde 3.14'te ve İtalya'nınki yüzde 2.16'da seyrederken, Fransa'nınki yüzde 0.24 ve Belçika'nınki de yüzde 0.36'da bulunuyor.