Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Brezilya maliye bakanı Guido Mantega, Japon ve ABD merkez bankalarının son zamanlarda uygulamaya koydukları varlık alım planlarının küresel bir kur savaşına dönüşebileceğini söyledi.

Avrupalı liderler bugün Roma'da buluşarak bölgenin borç krizine efektif bir çözüm bulmaya çalışırken, Brezilya maliye bakanı Mantega, FT'ye verdiği röportajda Japonya Merkez Bankası (BOJ), Fed ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından verilen parasal genişleme ve tahvil alımı kararlarının "küresel gerilim ve kur savaşları"nın kanıtı olduğunu iddia etti.

Mantega, "Kur savaşı, önemli ülkeler tarafından kullanılıyor ve Fed tarafından yapılan parasal genişleme (QE) de bu savaşın kıvılcımını yaktı. ABD'nin QE hareketine ilk cevap Japonya'dan geldi ve yeni devalüe etmek üzere önlemler aldılar" dedi.   

Son bir yılda ihracatı yüzde 5 civarında gerileyen Japonya, BOJ tarafından geçtiğimiz hafta verilen kararla varlık alımında arttırıma gitmeyi planlıyor. Yenin diğer büyük para birimleri karşısında zayıflamasına yol açan bu hareketin bir benzeri de Fed tarafından verilen QE3 kararı sonrası doların zayıflamasıyla yaşanmıştı.

Kur savaşı uyarısını ilk kez yaklaşık iki sene önce Fed'in QE2 kararından sonra yapan Mantega, bu tür "korumacı" politikaların faydalarının "çok marjinal" olacağını ifade etti.