Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, merkez bankalarının teşvik girişimlerinden kaynaklanan iyimserliğin ham petrol fiyatlarındaki son 3 ayın en büyük haftalık yükselişini kesmesiyle arttı. Vadeli kontratlar yüzde 1.5'e kadar yükselirken, hisseler de Avrupalı yetkililerin İspanya'ya kurtarma paketi konusunda çalışmaya devam etmesiyle arttı. Ham petrolün varili 14 Eylül'de Avrupa Merkez Bankası ve Fed'den gelen yeni teşvik önlemlerinin ardından 100.42 dolara kadar yükseldi.

Stamford merkezli Tradition Energy analisti Gene McGillian, "Bizi 100 dolarlara kadar sürükleyen baskılar piyasada hala devam ediyor" diyerek gözle görülür oranda teşvik eklendiğini ifade etti.

Kasım vadeli ham petrolün varili 66 cent, yüzde 0.7, yükselerek New York saatiyle 11:58'de 93.08 dolar oldu. Ekim vadesi ise dün 91.87 dolardan kapandı. En erken vadeli kontrat fiyatı bu hafta yüzde 6 düşerek 1 Haziran'dan bu yana en büyük düşüşü sergiledi. Kasım vadeli brent petrolün varil, 99 cent, yüzde 0.9, artarak Londra merkezli ICE Futures Europe'da 111.02 dolardan işlem gördü.

ICE Futures Europe'un New York merkezli West Texas Intermediate'a olan farkı 17.94 dolar oldu.