Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), son açıklanan hayal kırıcı işsizlik rakamları üzerine Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi için büyüme beklentilerini düşürdü.

ABD gayrısafi yurt içi hasılasının (GSYH) bu yıl yüzde 2.2 ve 2013 yılında da yüzde 1.8 büyümesini beklediklerini açıklayan S&P, ekonomide iyiye doğru çabuk bir bönüş gerçekleşme şansını da yüzde 15 olarak gördüklerini açıkladı.

S&P'nin şef ekonomistlerinden Beth Ann Bovino, "Bir başka ABD resesyonuna yönelik beklentilerimiz yüzde 20-25 civarında" diyerek, güçlü bir ekonomik toparlanmanın "büyük ihtimalle çok uzaklarda" olduğunu dile getirdi.

"Firmalar işe alımda geri adım attı ve geçtiğimiz altı ay boyunca aylık ortalama istihdam artışı 97,000 oldu. Bu rakam, kışın gördüğümüz aylık 240,000'lik istihdam artışının çok altında" diyen Bovino, "Bu, hanehalkı harcamalarında yakın zamanda göze batan bir canlanma beklemememiz için bize neden veriyor" dedi.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, "ölümcül endişe" olarak tanımladığı işsizliğin önüne geçebilmek için her türlü önlemi almaya hazır olduklarını defalarca ifade ederken, Fed'in son aldığı QE3 kararında işsizlik seviyesinin başlıca nedenlerden birisi olduğuna inanılıyor.

QE3'ün istihdam üzerindeki etkisini ölçmek için her ne kadar erken olsa da, geçtiğimiz Perşembe günü açıklanan işsizlik sigortası başvuruları 382,000 olarak beklentilerin üstünde çıktı. Uzmanlar, işsizlik sigortası başvurularının 375,000 üzerinde gelmesinin zayıf istihdam sinyali olarak algılandığını ifade ediyor.