Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki bankacılık birliği, Yunanistan'ın kurtarma şartlarını yerine getirmesine ilişkin tartışmalar ve İspanya ve İtalya'nın dış yardım istemekte ayak diretmesi konularında anlaşmazlıklarla karşı karşıya kalan Avrupalı liderler, krizle mücadele yollarına ilişkin sorunları gidermekte sıkıntı çekiyor.

Bölgedeki bankacılık birliğinin oluşturulmasının zamanlaması konusunda çatışan Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, haftasonu yeni bir anlaşmazlık daha yaşadı. Merkel, Hollande'ın "Ne kadar erken olursa, o kadar iyi" argümanına karşı çıktı.

Avrupa'yı izleyen finansal piyasaların sonuç görmek istediğini söyleyen Merkel, yine de çözümün titiz ve kaliteli olmasının gerektiğini, bunu yapmanın da ne kadar süre gerektireceğini göreceklerini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası'nın kurtarma planıyla bu ay yükselmiş olan piyasalar ve kurtarma fonlarına dair netlik, rahatlamanın, siyasi kayıtsızlığa yol açma riskinden ötürü Avrupalı liderlerin ihtiyacı olan süreyi sunmayabilir. Bankacılık birliği düğümü, krizin çözümündeki önemli bir adımı 1 sene geciktirebilir.

Kayıtsızlığın Avrupalı politika yapıcıları etkilemiş göründüğünü söyleyen Londra'daki Morgan Stanley'nin başekonomisti Joachim Fels, hükümetler arasındaki bankacılığın ciddi bir sorun olduğunu belirtti.