Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bankalardan her ay 40 milyar dolarlık mortgage tahvili almasını kapsayan üçüncü tur parasal genişleme programını açıklamasının ardından muhalif açıklamalarıyla öne çıkan Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, "Bilinmeyen sular"a karşı uyardı. Fisher, QE3'ün ekonomiye çok fazla yardımcı olmayacağını, ancak enflasyon baskılarını tetikleyeceğini savundu.

Fisher ve Fed'deki diğer "şahinler takımı", Amerikan ekonomisine önceki 2 tur programla birlikte trilyonlarca dolar likidite enjekte eden parasal genişlemenin, ekonominin ihtiyacı olan toparlanmayı sağlamayacağını ve çözüm topunun Kongre'nin vergi, borç ve bütçe açıkları gibi mali konuları çözmesinde olduğunu söylüyor.

Son FOMC toplantısında parasal genişlemeyi desteklememiş olan Fisher, "Her yeni parasal genişleme programıyla birlikte daha bilinmez suların derinliklerine gidiyoruz" dedi.

Fisher, Fed'in sunduğu tüm model ve kaynaklara rağmen, belirsizliğin, ekonomik tahminler karşısındaki ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekerek, FOMC, Fed Yönetim Kurulu ve 12 banka başkanlarından hiçbirinin, ekonomiyi geride tutanın ne olduğunu bilmediğini söyledi.

Dallas Fed Başkanı, "Fed de dahil olmak üzere bugüne kadar dünya üzerindeki hiçbir merkez bankası şu an olduğumuz noktadan başarılı bir şekilde dönüşü sağlayamadı" sözleriyle dikkat çekti.