Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Avrupalı liderler arasındaki fikir ayrılıklarının borç krizine çözümü olumsuz etkileyeceği endişeleri ve Çin'in ekonominin gücüne yönelik kuşkuları artıran veriler sonrası olumsuz seyrediyor. Bu ortamda, Avrupa hisse senedi endeks vadeli kontratları düşerken, ABD endeks vadelileri geriledi ve Asya hisse sentleri son dört ayın zirvesinden gevşedi. Emtia grubu aşağı yönde hareket etti.

Rio Tinto Group'un Sydney'deki işlemlerde yüzde 2.3 değer kaybetmesi, madencilik hisselerindeki satışlara öncülük edebilir. Fugro NV, CGGVeritas'ın şirketin sismik birimini 1.2 milyar euroya (1.6 milyar dolar) satın alma planını açıklaması sonrası aktif bir seyir izleyebilir. Dünyanın en büyük tarım kimyasalları üreticisi Syngenta AG, 2020 yılı satış hedefini yükseltmesi sonucu, hareketlenebilir.

Euro Stoxx 50 endeks vadeli kontratları yüzde 0.7 gerileyerek, Londra saati ile 07:05'te 2,545 puana indi. Aralık vadeli FTSE 100 endeks kontratı yüzde 0.9 geriledi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, endeksin geçen hafta son dakikada kazançlarını geri vermesinin ardından,  yüzde 0.2 düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 kaybetti. Petrol yüzde 0.9 değer kaybetti. Bakır yüzde 0.7 düştü ve platin, palladyum ve gümüş en az yüzde 1'lik düşüşler gerçekleştirdi. Avutsralya doları ABD doları ABD doları karşısında yüzde 0.4 gevşerken, euro ABD doları karşısında, son iki ayın en keskin beş günlük kaybını gösterdikten sonra yüzde 0.3 geriledi.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, haftasonu, Avrupa bankacılık sektörünün ortak gözetiminin başlatılmasının zamanlaması konusunda farklı görüşler ortaya koydu. Bu durum, iki ülke arasındaki gerilimin altını çiziyor. New York merkezli CBB International LLC'nin anket bulgularına göre, Çin'de imalatçılar ve perakendeciler, üç ay önceye göre, satışlar konusunda daha az iyimser ve işçi çıkarıyorlar.

Melbourne'de IG'nin piyasa stratejistlerinden Stan Shamu, "Piyasaları yükseltecek fazla bir faktör yok" dedi ve "Çin ve Avrupa'dan yeni belirsizlikler gelecek gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Melbourne'de UBS AG'nin Avustralya servet yönetim birimi yatırım strateji müdürü George Boubouras, "Önümüzdeki ay, bir konsolidasyon dönemi, daha yüksek bir olasılık gibi duruyor" dedi ve "Avrupa'da, zorluklar devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.