Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi liderleri arasındaki görüş ayrılığının, bölgedeki borç krizinin çözümünü yavaşlatarak, küresel ekonomik yavaşlamayı derinleştireceği endişesi üzerine Asya paraları, Malezya ringgiti öncülüğünde düştü.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, haftasonu Euro Bölgesi'ndeki bankacılık sektörü için ortak bir denetleme kurumunun oluşturulmasının zamanlamasına ilişkin görüş ayrılığı yaşamasının artından gelişen piyasa varlıkları taleplerinin düşeceği endişesiyle 3 günlük kazancını sonlandırdı. Çin'de geçtiğimiz hafta açıklanan öncü imalat göstergesi, ülkenin imalatının 11. ayında da daralabileceğine işaret ederken, Euro Bölgesi'nde de hizmet ve imalat endeksleri 39 ayın en düşüğüne geriledi. Tayland'da yarın açıklanacak olan ihracat rakamlarının bu yılın en sert düşüşüne işaret edeceği tahmin ediliyor.

Avrupa ve Çin'den gelen zayıf imalat verilerinin, Asya'daki ihracat taleplerinin düşük olacağının sinyalini verdiğini belirten TMB Bank Pcl'nin ekonomistlerinden Thammarat Kittisiripat, Avrupa ülkelerinin borç krizini çözmekte zorlanması ve Çin'deki kademeli toparlanmadan ötürü önümüzdeki yılın ilk yarısından önce güçlü bir geri sıçrama görülmesi ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

Yen hariç Asya'da en çok işlem gören 10 para biriminin göstergesi Asya Dolar Endeksi yüzde 0.1 kayıpla 116.84 puana geriledi. Ringgit, dolaar karşısında yüzde 0.6 değer kaybederek 3.0700'ye, Endonezya rupisi yüzde 0.2 zayıflayarak 9,570'e ve Tayland bahtı da yüzde 0.4 düşüşle 30.94 düzeyine geriledi.